HÄNDELSER 2015

 • Aleke stannade kvar ytterligare en tid i Malawi efter att våra övriga styrelsemedlemmar åkt hem till Sverige för att hjälpa Centret med praktiska saker som transporter, kontakter med mera.

HÄNDELSER 2014

 • Getterna fortsatte att föröka sig och i slutet av december hade vi 15 getter! Detta tillsammans med kraftiga översvämningar i Malawi ledde till att vi var tvungna att bygga ett nytt gethus för att skydda Centrets getter från sjukdomar. De kraftiga regnen visade även på vikten att fullfölja vår insamling för en ny huvudbyggnad då det regnar in på diverse ställen, släpper in mygg och är kallt.
 • En överenskommelse med en av grannarna till Centret samt bycheferna har gjort att vi kunnat öppna upp en ny huvudentré till Centrets mark. Detta har gjorts genom att riva och flytta en del av ett staket/husvägg och bygga ett nytt som breddar upp den gång som finns. Vid ingången finns planer om att bygga en liten parkering för att besökare till Centret ska kunna komma in med bilar. Den nya ingången syftar även till att underlätta transporter till bla husbygget, något som var omöjligt innan.
 • December 2014 var månaden och året vi fick vår första företagssponsor! Ett företag i Sverige valde att skänka summan som de årligen lägger på att köpa julklappar till sina anställda till barncentret. Detta möjliggjorde att vi betalade resten av tegelstenarna till framtida husbyggnad. Transport av alla tegelstenar till barncentret och barnens förtjusning över att se tegelstenarna ledde till stora applåder och jubel. Tusen tack alla som gjorde det möjligt!
 • I Malawis huvudstad Lilongwe (c:a 1 tim och 15 min från Senga bay) bodde vi under vår tid i Malawi. Där arbetade vi med att utveckla vår projektplan, bygga upp kontakter och sprida information om barncentret. Detta ledde till att vi fick möjlighet att hålla i ett insamlingsevent under december månad. Olika musiker uppträdde, vi samlade in sponsorer till ett lotteri och bjöd in människor. En fantastisk kväll där människor fick mer information om vårt barncenter.
 • En heldag på campingen i Senga bay med bad och grillning arrangerades till barnens stora förtjusning! Senga bay ligger längs Lake Malawi (en av världens största och djupaste sjöar fulla med endemiska färgglada ciklider). Barnen hade aldrig varit på den närliggande campingen som varje år lockar 1000-tals Malawier och turister för sol och bad och det tyckte vi de skulle få uppleva. En fantastisk dag med matlagning, lek, dans och bad och minnen för livet.
 • Centret fick även myggnät, täcken, kuddar och andra praktiska föremål under vår vistelse i Malawi hösten/vinter 2014/2015. Vi köpte även in mat, basvaror och hushållsprodukter vid flertalet tillfällen. Under hösten och året har olika barn insjuknat i malaria vilket gör att vår insamling till nytt säkrare hus visar sig vara av största vikt att färdigställa.
 • Avgift för Centrets postbox och avgift för en privat nyckel till boxen betalades.
 • Vi utvecklade och färdigställde vår egen logga tillsammans med en byrå i Malawi!
 • På plats i Malawi höll vi en historisk workshop enligt Logical Framework Approach vilket är ett verktyg som kommer att vägleda oss genom vårt arbete. Problem, orsaker, effekter, mål, aktiviteter och prioriteringar beslutades gemensamt med 22 representanter från 5 C’s Malawi, 5 C’s Sweden, två bychefer, polischefen i Senga bay, en fd militär, läkare och HIV koordinator, rektor för skolan i Senga bay, ordförande för turistguiderna, den äldsta pojken i 5 C’s samt några representanter från byn. En ära att lyssna till alla människor och tillsammans göra en skillnad för att barn som inte kan gå i skolan eller fullfölja sin skolgång får möjlighet till det.
 • En av våra fantastiska medresenärer under vår första tid i Malawi september/oktober fyllde 60 år dagen innan avfärd och valde att istället för 60års presenter samla in pengar till barncentret. Med pengarna abonnerades en buss och en heldagsutflykt till närliggande djurreservat. Fika, rundtur och avslutande höjdpunkt; att vandra bredvid zebror och en enorm struts.
 • Under den världskända musik-och kulturfestivalen ”Lake of stars” i Malawi var vi på plats med representant från 5 C’s Malawi för att sprida information om vår organisation och knyta kontakter i Malawi.
 • Under sommaren samlade vi in kläder, kameror, telefoner och andra praktiska saker. Vi tog med oss c:a 90kg kläder till barnen! Kläderna delas inte bara ut till de 22 barn som Centret stödjer utan även till grannar och andra behövande. Tusen tack till all er som så generöst har gett av vad ni har till några som inte har så mycket. Glädjen när vi delar ut kläder sätter sig i hjärtat och är minnen för livet.
 • Vi fick solcellslampor av några privatpersoner som åkte med oss från Sverige för att besöka Malawi och barncentret. Lamporna går även att använda för att ladda mobiltelefoner och används nu dagligen på Centret som hjälp för matlagning, studier och kvällsmat. Chippie berättar att de sparat in mycket pengar då de inte längre behöver köpa stearinljus för att kunna se när de lagar mat över den öppna elden. 2 stearinljus om dagen användes fram till att de fick solcellslamporna, tusen tack för dessa hållbara gåvor!
 • En restaurang valde att ställa ut en av våra insamlingsbössor i sina lokaler! Tusen tack!
 • Vi startade en insamling för en ny husbyggnad via vår Facebooksida ”Chikondi Chimodzi Child Care Centre och ett Instagramkonto: 5cssweden för att på fler sätt kunna nå ut till följare och supportar.
 • Fyra av våra styrelsemedlemmar hade möjligheten att ta tjänstledigt och studera kursen ”Projektledning/Samhällsutveckling/Acting for change” via MKFC Folkhögskola. En distanskurs som innebar att vi flyttade till Malawi för att på plats kunde hålla workshops, utveckla verksamheten och samla in pengar till bygget av en ny byggnad, solceller, installation av el och framtida odlingsprojekt.
 • Vi fick vårt svenska Organisationsnummer: 802489-6972 och Plusgirokonto: PG 721983-5. Genom detta började fler månadsgivare att anmäla sig och enskilda gåvor började trilla in allt eftersom vår stora insamling för ny husbyggnad tog fart, en spännande utveckling och steg i rätt riktigt för vår organisation.
 • Med hjälp av fantastiska vänner som visat stort intresse och förtroende för oss bildade vi i juni 2014 styrelsen för vår svenska systerorganisation Chikondi Chimodzi Child Care Centre (5C’s Sverige). En glädje och enorm tacksamhet att få växa i engagemang, frivillighet och hjälp till barnen! Ellen Fürst, Edina Haurdic, Ellen Mattisson och Aminah Fallgren är de som tog steget att tillsammans med My Jerling och Aleke Banda bilda och registrera vår organisation i Sverige! Arbetet med planering för framtiden sattes igång under sommaren och styrelsemöten hölls varannan vecka.
 • Vi vill lyfta fram något som gjorde en skillnad för Aleke och Mys vidare engagemang för barnen i början av vår gemensamma tid i Sverige. För Aleke som ideellt startat Chikondi Chimodzi Child Care Centre (5 C’s Malawi) blev det sedan flytten till Sverige en utmaning att inte längre kunde vara nära med hjälp från dag till dag till barncentret. Att vi under dessa första år fann några privatpersoner som gick in och blev månadsgivare och betalade bla skolavgifter var för oss en skjuts i rätt riktning. Dessa människor gick före genom att bana väg för andra att bli månadsgivare och genom att säkerställa att vi kunde betala olika behov för barncentret. Tack för förtroendet, för era gåvor och för energin ni gav oss att fortsätta!
 • Vi köpte in insamlingsbössor som vi hade med oss på våra marknader
 • Centret har genom olika gåvor kunnat förse barnen med mat, betalt skolavgifter, skolmaterial, skoluniformer, vatten – och sjukhusräkningar. Vid de tillfällen som Aleke och My var i Malmö har pengar skickats till Moses och Chippie och utgifter för detta har betalats.
 • Under 2014 har vi som privatpersoner genom försäljning av smycken, tyger, batiktavlor, målningar med mera kunnat stödja Chikondi Chimodzi Child Care Centre. Följande marknader har vi med hjälp av en del av vår vinst kunnat stödja barnen på Centret med; SLOPPIS vår – och höstmarknad, Limhamns marknad – och blomsterfestival, Limhamns hamnfestival, Baobabfestivalen, Afrikansk kulturfestival och Fair Trade pop up marknad under Malmö festivalen. Tusen tack alla som besökt oss och varit med och hjälpt till, inte bara barncentret i Senga bay får hjälp, utan även de män och kvinnor som livnär sig på sitt hantverk i Malawi. Något som Aleke i vår styrelse själv gjort och gör när tiden finns

HÄNDELSER 2013

 • Mat har betalats och förrådet med basvaror som exempelvis majsmjöl, socker, salt, stearinljus, tvålar, myggmedel har byggts upp under vårt besök i september 2013 – tusen tack för all hjälp att göra detta möjligt!
 • En ny get har köpts in av pengar som skänkts innan resan, och av de 3 getter som köptes i januari hade vi glädjen att under vår tid i september 2013 att bevittna födelsen av Centrets första killing!
 • Bambu har köpts in för att stärka upp omkringliggande staket.
 • Centret har fått fantastiska gåvor under sommaren i Sverige 2013. Bland annat hade vi glädjen att få lämna över Centrets första laptop, en cd spelare/radio, digitalkamera för dokumentation och mobiltelefoner. Skänkta av många olika människor, och med nödvändiga åtgärder och komplement betalda genom gåvor vi samlat in.
 • Skolmaterial och tyg till skoluniformer köptes in och skolavgifter betalades för resten av året 2013.
 • Förutom kläder och skor till barnen hade vi i september 2013 även med oss leksaker som hopprep, ett mjukdjur, cyklop och simglasögon, simkläder, fotbollströjor, nagellack, tandborstar med mera.
 • Vi organiserade och betalade avgifter för en egen postbox till Centret under besöket i september 2013, vilket centret aldrig hade haft! Den nya adressen är Chikondi Chimodzi (One love) Child Care Centre, PO BOX 101, Salima, Malawi, Central Africa
 • Centret fick en ny get som gåva från en person som önskade sponsra centret. Varmt tack!
 • Chikondi Chimodzi (One love) Child Care Centre har ett tält under Afrikansk kulturfestival lördagen den 6:e juli i Folkets park Malmö. En fantastisk dag med många brinnande hjärtan för olika kulturer och länder i Afrika, och en stor glädje för oss att få representera Centret och Malawi!
 • Marktelefonen som vi samlade in pengar till och köpte för mindre än ett år sedan har nu installerats av myndigheter och fungerar! Första telefonen i Centrets historia!
 • Reklamskyltar med Centrets namn skapas och placeras ut på Centret och runt om i byn.
 • Två av barnen insjuknar under juli månad vilket är den kallaste perioden på året i Malawi så extra pengar skickas till läkar – och medicinavgifter. En av dem insjuknade i Malaria men båda mår bra igen.
 • Moses och Chippie informerar; Projektets getter väntar killingar:) och material köps in för att bygga ett hus för getterna. Material köps även in för att sätta upp skyltar i byn som visar vägen till centret.
 • "Baobabfestivalen 2013"; Två fantastiska dagar fulla av inspirerande samtal, kreativa människor och härlig atmosfär. Vi tackar från djupet av våra hjärtan till alla som kom och stöttade oss och projektet på olika sätt genom att köpa målningar, smycken, ta foton, sprida information, hjälpa till i tältet, hålla sällskap och dela med sig av sina hjärtan. Under dagarna fick vi även information och inbjudan till nästa härliga event; Afrikansk kulturfestival i Folkets park!
 • Den 18:e och 19:e maj fick vi möjlighet att stå och sälja på Mitt Möllans vårmarknad. En tvådagars marknad som ger utrymme för lokala konstnärer/artister och som lyfter fram det skapade på ett sätt som går hand i hand med våra handgjorda smycken och målningar. En härlig start på årets insamlingar.
 • Aleke åker till Malawi för att möta vår advokat Vincent Wandale och för att tillsammans med honom lämna in ansökan för registrering av Chikondi Chimodzi Child Care Centre.Under denna period pågår en strejk inom de statliga verksamheter, vilket försenar processen. Projektet är nu registrerat och har organisationsnummer.
 • Aleke träffade även Priscilla som är lektor på Universitetet i Blantyre, och som är administratör för vår Malawi websida; www.onelove.mw för att följa upp de problem som uppkommit angående den löpande uppdateringen av projektets händelser. Utifrån detta informationsmöte tas beslut om att underlätta informationsspridning och regelbundna uppdateringar genom att starta denna hemsida med bas i Malmö.
 • På Centret betalas räkningar, mat, skolavgifter och Centrets första getter köps in.
 • Några av barnen insjuknade under denna period i Malaria, men alla mår bra igen.

HÄNDELSER 2012

 • Under 2012 har Chikondi Chimodzi haft följande insamlingstillfällen i Malmö; under december månad hade projektet en egen marknadsbod på Södertull i Malmö under Malmö stads julmarknad ”Jul i city”. Vi har även samlat in pengar under; ”African Night” arrangerat av Studiefrämjandet i Malmö, Baobabfestivalen 2-3e juni, genom facebook event och genom övrig privat försäljning av smycken, tyger, batiktavlor och målningar.
 • Centret har genom dessa gåvor kunnat förse barnen med mat, betalt skolavgifter, skolmaterial, skoluniformer, vatten – och sjukhusräkningar. Vidare har en telefon köpts in, mindre ficklampor/lyktor för studier kvällstid då Centret ej har någon el. Olika leksaker och ritpennor har även köpts in och övriga avgifter kring registreringsansökan, och avgifter för hemsidan i Malawi har betalats. Vid de tillfällen som Aleke och My är i Malmö skickas pengar till Moses och Chippie och utgifter för detta har betalats. ´